Friday, December 02, 2005

香港副學士社區學院的出路

香港近年大搞副學士社區學院。副學士社區學院有得搞嗎?
副學士社區學院有得搞和值得搞,但不好搞!

香港要真正搞好副學士社區學院,關鍵是要有足夠大學學位接收成功畢業的副學士學生。但香港政府中期內不容易開辦足夠的大學學位單為接收副學士畢業生。所以,稍有經濟能力或學歷的學生唯有出國升學,這自然影響社區學院學生的平均質素。

想搞副學士社區學院搞得成功,要有師資。香港中小學的師資現時只能在逐步改善中,副學士社區學院的師資暫時很難理想。如果有多些退休的大學教授以玩票性質教社區學院,情況卻可改觀。

但有教過書的人,大多數對今時今日學生的問題都怕怕,肯重作馮婦的退休教授會有幾多呢?

但副學士社區學院仍有得搞和要搞,因為第一,會有不少找不到工作的年青人唯有以讀書做出路;第二,日後社區學院畢業生就是香港經濟轉型的支柱之一。

要搞好香港,在教育方面大學仍然要以培養高科技和知識型經濟的創新者(knowledge professionals)為目標。而社區學院則以培養知識勞工(Knowledge workers)為己任,培養有高度能力運用電腦操作,有一定獨立思考習慣和有一定理性分析能力以挑戰過時的傳統和壞習慣的年輕人。

搞副學士社區學院不同於唱卡拉OK,唱卡拉OK,唱好唱壞,大家朋友一定鼓掌湊興;搞社區學院搞得不湯不水,會誤人子弟,更會拖慢香港經濟轉型。所以,搞社區學院一定要政府搞,並要以平學費的方式搞。方法之一就是盡快把IVE轉為以大學形式運作的社區學院;社區學院兩年,大學四年,社區學院接駁入大學第三年。

鄭永忠 博士

7 comments:

Anonymous said...

到外國留學,其實是不用Agent的.只要到學校網做好research,大可省回一筆Agent費 :)

思亞辦的,其實可親自辦理的!

思亞 said...

思亞的鄭博士可以為學生及家長提供專業及富有經驗的意見,而自己搜集則要花上相當的時間,且仿如大海撈針。而學生到外國可在親戚朋友的家寄住故然是好,但若要入住寄宿家庭或宿舍,Agent 就可提供跟進支援的服務。

升學 Agent,就是有其價值的。再者,思亞的收費只是$500,更有很多學校的申請是免收手續費呢~

彤 said...

唔係wor...話就話可以自己整..但我點知邊間學校好wor..同埋d程序好煩ga...如果真係$500又唔使我煩..都ok丫.

Anonymous said...

$500蚊..okay la..如果唔給....學費都係一樣貴....佢思亞...只不過有commion only....
給....反而有d人看看....好過自己動手.佢做唔好...反而可以有人講下....
一樂也許!!!

木田 said...

思亞都做得好好...
我四年前都用過佢d服務...
不過當時貴少少...
看來鄭博士做得唔錯...
重可以做到現在$500..
可喜可賀!!

弓中木田 said...

我想外國cc都係比香港好...
人d話晒都有幾十年歷史....
香港人....慢慢學下啦.....

Anonymous said...

出路好?
還是回報好??